Wanneer je gaat trouwen zonder huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap aangaat zonder partnerschapsvoorwaarden, geldt het wettelijk stelsel.
Sinds1 januari 2018 is de wettelijke gemeenschap van goederen eigenlijk een beperkte gemeenschap van goederen.
Deze gemeenschap van goederen omvat de goederen die voorafgaande aan het huwelijk/geregistreerd partnerschap aan de echtgenoten/partners samen toebehoorden en daarnaast alles wat tijdens het huwelijk/geregistreerd partnerschap wordt verworven.
De gemeenschap omvat dus niet de privégoederen die de echtgenoten/partners voor het aangaan van het huwelijk/geregistreerd partnerschap hadden, en ook niet (eventuele) erfenissen en schenkingen.
Voor 1 januari 2018 was de wettelijke gemeenschap een algehele gemeenschap van goederen. Deze gemeenschap omvatte in principe alles. Al het bezit en alle schulden van voor en tijdens het huwelijk/geregistreerd partnerschap zijn van jullie samen.
Er zijn een paar uitzonderingen. Bijvoorbeeld als in een testament staat dat een erfenis voor jou alleen is. Ook bouw je beiden eigen pensioenrechten op.
Huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden
In huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden kun je van dat wettelijk stelsel afwijken.
Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alles gescheiden (privé) te houden, of juist alles gezamenlijk te maken (de ‘oude’ wettelijke, algehele gemeenschap van goederen).
Het vastleggen van dergelijke voorwaarden kan bijvoorbeeld handig zijn als er een familievermogen is wat gescheiden van de rest moet blijven of als je een eigen bedrijf begint en zakelijk en privé van elkaar wilt scheiden.
Ook tijdens het huwelijk/geregistreerd partnerschap kun je huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden afspreken of wijzigen. Vaak is het echter wel verstandig om vooraf inlichtingen in te winnen en de zaken ook vooraf te regelen.
Een huwelijk of geregistreerd partnerschap sluit je af bij de burgerlijke stand van de gemeente. Het maken van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden regel je bij de notaris.